Spreekbuis – Dineke

Vooruitkijken

Op dit moment is het gewone leven weer begonnen, de meeste mensen mogen weer aan het werk, de koelkast is ook weer gevuld met normale dingen en het leven gaat verder. Niet meer terugkijken naar 2022, met de Corona, de oorlog in de Oekraïne, de stikstofcrisis en de energiecrisis.

Voor ons als GBA was 2022 een mooi jaar met goede verkiezingsuitslagen. We mochten meedoen in een nieuwe coalitie en we zitten met 3 nieuwe mensen in de raad. Niet gemakkelijk, je moet elkaar leren kennen en vertrouwen. Ieder heeft een eigen karakter en dat botst soms nog wel, maar dat maakt het ook mooi. We gaan nu vooruitkijken en of het vorige jaar beter of slechter was maakt niet uit. Het gaat erom wat vandaag of morgen goed is. En er gebeuren ook veel goede dingen. Er wordt op dit moment gebouwd in verschillende dorpen. Vluchtelingen uit de Oekraïne worden op drie plaatsen in onze gemeente opgevangen. Asielzoekers en statushouders mogen hier een veilige plek vinden. Dat zijn mooie dingen.

De jaarwisseling is relatief rustig verlopen, met nog wel schade, maar minder dan de vorige jaren. De politie, de brandweer en de handhavers konden hun werk goed doen. Vooruitkijken dus, samen de schouders eronder in 2023. Want er zijn heel wat dingen die onze aandacht vragen. Wonen/Bouwen, Duurzaamheid/Energietransitie, Jeugdzorg en Vluchtelingen en nog veel meer. Die maatschappelijke vraagstukken liggen er. Daar is niet zomaar een oplossing voor. We moeten proberen de balans te vinden. En als we allemaal vanuit onze eigen bubbel blijven schreeuwen, komen we niet verder. We moeten naar elkaar luisteren, niet iedereen ervaart een crisis gelijk. Niet iedereen is gebaat bij dezelfde oplossing omdat we ook niet dezelfde belangen hebben.

Als GBA willen we graag zoeken naar balans, luisteren naar elkaar, oprechte interesse tonen in elkaar, tijd nemen voor elkaar. Niet direct vol in de discussie, maar samen zoeken naar wat wel mogelijk is.

En natuurlijk willen we graag voor iedereen het beste, dat gaan we proberen. Groet,

Dineke Terpstra, GBA Achtkarspelen